عملکرد سیستم کنترلی هوارسان

نمودار کنترل هواساز دارای یک کوئل پیش گرمایش به همراه یک کویل سرمایش و یک کویل گرمایش و یک رطوبت زن
کنترل شیر های برقی سه راهه و دوراهه
سیستم کنترل هواساز زیمنس
جهت کنترل یک هواساز با مشخصات ذکر شده می بایست از یک کنترلر با تعداد خروجی و ورودی مناسب استفاده نمود. یک هواساز همواره دارای یک سیستم آنتی فریز می باشد که به عنوان یک ورودی دیجیتال در نظر گرفته می شود. هواساز دارای کویل پیش گرمایش می بایست دارای یک سنسور دما پس از کویل پیش گرمایش بوده تا شیر کنترل برقی کنترلی مربوطه را کنترل نماید لذا یک ورودی آنالوگ در این قسمت می بایست در نظر گرفته شود. کویل سرمایی و کویل گرمایی بعد از کویل اولیه نیز به کمک یک سنسور می تواند شیر های کنترل و برقی مربوطه را کنترل نماید. لذا تا اینجا نیازمند دو عدد ورودی آنالوگ بابت سنسور های دما و یک ورودی دیجیتال برای سیستم آنتی فریز و سه خروجی انالوگ برای شیر های کنترلی کویل های هواساز می بایست در نظر گرفته شود. موارد ذکر شده تنها برای یک هواساز با دو کویل گرمایش و یک کویل سرمایش می باشند. نکته قابل توجه در این میان محل نصب سنسور آنتی فریز هوارسان می باشد که می بایست این سنسور بعد از کویل پیش گرمایش نصب گردد. (نصب سنسور آنتی فریز قبل از کویل های گرمایش و در قسمت ورودی هوا خطای بسیار بزرگی است که در برخی از موارد دیده شده است)
پس از این مرحله می بایست به سیستم رطوبت زن بپردازیم، اگر رطوبت زن هوارسان تدریجی باشد می بایست یک خروجی آنالوگ و اگر ON-OFF باشد می بایست یک خروجی دیجیتال در کنترلر برای ان در نظر گرفته شود، همچینین یک ورودی انالوگ دیگر در این قسمت برای سنجش میزان رطوبت لازم بوده که به تعداد ورودی های اولیه اضافه می گردد. اعلام وضعیت فن هواساز به سیستم کنترلی و نیز وضعیت گرفتگی فیلتر های هواساز به کمک DPS های نصب شده بر روی هواساز نیز به تعداد ورودی های مجموعه می افزاید. البته در بسیاری از موارد تنها به روشن شدن چراغ اخطار به کاربر جهت تعویض فیلتر اکتفا می گردد.
در پروژه های BMS و ساختمان های بسیار بزرگ پیشنهاد می گردد این تجهیزات بصورت کامل به کنترلر های ارتباط یابند و در پروژه های سطح متوسط و کوچک به منظور کاهش هزینه های اولیه و راه اندازی و نیز نگهداری پیشنهاد می گردد این تجهیزات بصورت منطقه ای کنترلی گردند. دیاگرام کنترلی و I-O لیست سیستم پیشنهادی زیمنس در ذیل مشاهده می گردد.
کنترل موتور دمپر در سیستم های هوارسان ها
کنترل موتور دمپر های هوارسان ها به طرق مختلف انجام می پذیرد، یکی از ساده ترین روش های کنترل موتور دمپر های هوای تازه استفاده از بازخورد و FEEDBACK سیستم فن هواساز می باشد، بدین صورت با روشن شدن فن هواساز موتور دمپر هوای تازه نیز باز شده و با خاموش شدن فن هوارسان موتور دمپر هوای تازه نیز بوسیله فنر موجود در آن به حالت اولیه بسته بر میگردد. کنترلر های زیمنس قابلیت این را داشته تا با اعمال یک زمان تاخیر کوتاه در روشن شدن فن هوارسان، پیش از روشن شدن فن بوسیله موتور دمپر، دریچه ورودی هوا را باز کرده و پس از آن فن هوارسان روشن گردد. مزیت ها و برتری های کنترلر های زیمنس در این زمینه بسیار بوده که به برخی از آن اشاره می گردد. کنترل موتور دمپر در هوارسان های دارای کانال برگشت، و یا هوارسان های دارای سنسور دی اکسید کربن بصورت تدریجی می باشد که این کترل توسط کنترلر های زیمنس در منو های مربوط به کنترل کیفیت هوا قابل تنظیم بوده و سناریو کنترل آن بر اساس استاندارد های ASHRAE امریکا می باشد. در صورت وجود هر گونه ابهام ویا سوالات تجهیزات کنترلی و موتور دمپر های زیمنس می توانید با شرکت محیط آسایش تماس حاصل نمایید.
کنترل سیستم آنتی فریز در هوارسان ها
آنتی فریز به منظور کنترل و جلوگیری از یخ زدگی در کویل های گرمایی مورد استفاده قرار می گیرند، هر چه منطقه مورد بهره برداری از سیستم سرد تر باشد لزوم استفاده از این سیستم از اهمیت بیشتری برخوردار می باشد. در کنترلر های سیستم های هوارسان های زیمنس سناریوهایی به منظور جلوگیری از یخ زدگی در کویل های هوارسان وجود دارد که به محض ارسال خطا و وجود یخ زدگی از سنسور آنتی فریز کنترلر اقدام به اعلام خطای با درجه بالا به کاربر می نماید، و فورا هوارسان را خاموش کرده و دمپر های ورودی به هوارسان را به سرعت می بندد، شیر سه راهه و یا شیر کنترلی گرمایش (پیش گرمایش و گرمایش) پمپ های مربوطه به سیستم گرمایش روشن و بصورت 100 درصد توان شروع به کار می نمایند تا از خظر یخ زدگی در کویل گرمایش جلوگیری به عمل آید. خسارت هایی که ترکیدگی کویل به سیستم وارد می آورد بسیار زیاد بود و در مواردی این خسارت های میتواند منجبر به تعویض کویل هواساز و یا تعویض کل مجموعه هواساز بیانجامد. لذا لزوم استفاده از سیستم آنتی فریز به همراه موتور دمپر هوای تازه در هواساز ها از اهمین بسیار بالایی برخوردار می باشد.
سنسور های اختلاف فشار
سنسور های اختلاف فشار در هواساز ها به چندین منظور به کار برده می شوند، یکی از پر کاربرد ترین آن ها استفاده از این سنسور ها به منظور مشاهده گرفتگی در فیلتر های کیسه ای و فیلتر های هپا می باشد. بدلیل اهمیت این موضوع در سیستم های کنترلی هواساز های بیمارستانی و دارویی و اتاق های تمیز استفاده از این سنسور در موارد ذکر شده از اهمیت بالایی برخوردار می باشد. سنسور های اختلاف فشار یا همان DPS ها در سناریو های کنترلی به کاربر اخطار گرفتگی فیلتر را داده و با روشن شدن چراغ های اخطار زمان تعویض فیلتر را مشخص می نمایند. بدلیل اهمیت این موضوع در سیستم های کنترلی اتاق های عمل و اتاق های تمیز می بایست از این سنسور های به منظور کاهش الودگی سیستم بهره برد. در برخی از موارد و در اتاق های تمیز رده های A ویا بالاتر نیز با اعلام این وضعیت به سیستم کنترلی دور فن هواساز افزایش یافته تا از افت فشار بوجود آمده و در نتیجه آن کاهش دبی جریان هوا به داخل ساختمان جلوگیری به عمل آید. البته در بسیاری از موارد از سنسور های فشار تدریجی استفاده شده تا با تنظیم دقیق دور فن هواساز و نیز دبی دقیق مشخص شده هر منظقه، سرعت هوارسان را از این طریق تغییر داده تا میزان جریان هوا به داخل مجموعه به صورت ثابت نگه داشته شود. به منظور استفاده صحیح و نیاز مجموعه خود به هر یک از سنسور های احتلاف فشار ذکر شده می توانید با شرکت محیط اسایش تجهیز به عنوان نماینده شرکت زیمنس در ایران تماس حاصل فرمایید.
سناریو کلی سیستم کنترلی یک مجموعه هواساز و سیستم یکپارچه سازی آن
سیستم کنترل هواساز زیمنس
باز و بسته شدن اتوماتیک دمپر هوای تازه به همراه استارت و خاموش شدن فن هواساز. (مدار فوق می تواند با زمان تاخیری روشن شدن فن و باز شدن دمپر همراه باشد)
جلوگیری از یخ زدگی کویل هواساز با حفاظت سه مرحله ای توسط سنسور فرز پروتکشن نصب شده بر روی کویل هواساز با انجام پروسه باز نمودن صد درصد شیر کویل گرمایش به سمت داخل کویل، بسته شدن اتوماتیک دمپر هوای تازه و خاموش نمودن اتوماتیک فن هواساز
کنترل دمای هوای رفت یا برگشت توسط کنترل تدریجی شیر کویل گرمایش و سرمایش توسط خروجی PID کنترلر بر اساس سیگنال ارسال شده از سنسور دمای کانالی نصب شده بر روی کانال هوای رفت یا برگشت. (اجرای سناریو های CASCADE کنترل در این موارد باعث سرعت بالا در رسیدن به دمای تعادل، افزایش قابلی توجه رضایت افراد داخل مجموعه و... این قابلیت در کنترلر های زیمنس قابلیت اجرا دارد. جهت کسب اطلاعات بیشتر با شرکت محیط آسایش تماس حاصل فرمایید)
مانیتورینگ دمای هوای ورودی یا برگشت و خارج از ساختمان
مانیتورینگ دمای آب ورودی و خروجی کویل گرمایش و سرمایش هواساز (در صورت نیاز)
کنترل و مانیتورینگ وضعیت روشن، خاموش ، خطای هواساز، انجماد کویل هوارسان، set point ، توسط اپراتور از اتاق تاسیسات
مانیتورینگ وضعیت شیر های سه راهه، دمپر های برگشت و هوای تازه
قابلیت باز نشانی (Reset) نقطه تنظیم هوای رفت بر اساس دمای سنسور هوای تازه
حفاظت موتور در شرایط عدم ایجاد اختلاف فشار مورد نیاز در دو طرف فن رفت هوارسان
قطع فن و بستن کامل دمپر هوای تازه هوارسان در زمان وقوع حریق از طریق سیگنال ارسالی از پنل اعلام حریق
پایش اختلاف فشار دو سر فیلتر جهت اعلام هشدار گرفتگی و کثیفی آن
ارائه برنامه هفتگی و ماهانه برای وضعیت روشن و خاموش کردن فن هواساز
نمودار کنترل CASCADE دمای هوارسان
سیستم کنترل هواساز زیمنس سیستم کنترل هواساز زیمنس
نمودار کنترل دمای هوارسان از طریق دمای هوای خروجی هوارسان
سیستم کنترل هواساز زیمنس
همانطور که در نمودار های بالا قابل مشاهده است کنترل دما بصورت CASCADE همواره به دمای تعادل نزدیکتر خواهد بود.
دانلود فایل عملکرد و ورودی خروجی های سیستم های کنترل هوارسان زیمنس 1 (هوارسان FULL FRESH دارای، کویل آب گرم، کویل آب سرد، رطوبت زن و....)
دانلود فایل عملکرد و ورودی خروجی های سیستم های کنترل هوارسان زیمنس 2 (دارای کویل آب گرم، آب سرد، رطوبت زن و کنترل بصورت CASCADE)