محاسبه و انتخاب موتور دمپر مناسب

این سوال برای شما نیز می تواند پیش امده باشد که چه موتور دمپری برای دمپر یک مجموعه مورد نیاز است؟ توان حرکتی یک موتور دمپر مناسب برای این دمپر چیست؟ ولتاژ کاری موتور دمپر مناسب چیست؟ موتور دمپر On-Off بگیریم یا تدریجی ؟ موتور دمپر حریق یا موتور دمپر استاندارد؟ وجود استاندارد های CE و UL برای چه مجموعه هایی مورد نیاز است؟ و.... بسیاری سوالات دیگر که ما سعی می کنیم در این قسمت به مهم ترین و بیشترین سوالات شما پاسخ بدهیم.

در این بخش ما سعی کردیم تا با خلاصه ای از مطالب ذکر شده در مورد دمپرها و کنترل جریان هوا توسط محرک های دمپر از کتاب ASHRAE امریکا بنام DAMPERS AND AIRFLOW CONTROL اهم مطالبی که می تواند در طراحی و انتخاب یک موتور دمپر مناسب برای سیستم های تهویه مفید باشد را به اشتراک بگذاریم.

هرچه مجموعه و ساختمان بزرگتر باشد چالش های تهویه آن و کنترل جریان هوای آن نیز پیچیده تر خواهد بود. برخی از منابع تهویه و نیز مکان هایی که در سیستم تهویه تاثیر گذار هستند به شرح ذیل می باشند:

اثر باد بر درب ها و پنجره های ورودی و خروجی ساختمان
نشت دمپر ها
نشت کانال های تامین و کانال های اگزاست
نفوذ مثبت و منفی هوا
جریان هوا از تجهیزات دارای فن
در های مابین فضاهای داخلی و خارجی
چاله آسانسور
اگزاست فن ها
اختلاف جریان هوا در فن تامین هوا و هوای برگشت
فن های کوچک
تجهیزات بازیابی انرژی Heat-recovery equipment
جریان های پنهان در فضاهای باز
کیفیت هوای تهویه شده
سیستم های تهویه بویژه سیستم های دارای تامین هوای تازه
سیستم های VAV داخلی فضا ها
مسیر های نشتی از سقف ها و دیوار های کاذب
متغیر ها و عوامل ناشناخته

موارد بالا برخی از مواردی هستند که در سیستم های تهویه تاثیر گذار بوده و می بایست در طراحی سیستم همواره مورد بررسی قرار گیرند. در شکل شماتیک ذیل می توان موارد ذکر شده را مشاهده نمود.

انتخاب و نصب موتور دمپر زیمنس

موارد ذکر شده در بالا و نیز دیاگرام های جریان هوا می توان متوجه شد که کنترل دبی و جریان هوا در ساختمان می تواند تا 80 درصد در بهینه سازی و کنترل صحیح و دقیق دمای هوا در ساختمان موثر باشد. در ذیل چلا جریان هوا بصورت شماتیک نشان داده شده است.

انتخاب و نصب موتور دمپر زیمنس
انتخاب و نصب موتور دمپر زیمنس
چگوگی انتخاب سایز موتور دمپر ها

یکی از مهم ترین مواردی که در بسیاری از موارد مورد بحث قرار می گیرد چگونگی انتخاب توان و قدرت موتور دمپر می باشد که در این بخش سعی داریم به روش های گوناگون توضیحات لازم را در این بخش داده تا به شما جهت انتخاب یک موتور دمپر مناسب برای سیستم خود کمک نماییم.

در گام نخست می بایست نوع مصرف خود را مشخص نماییم. در جدول زیر میتوان موارد مختلف مصرف موتور دمپر را در قست های مختلف ساختمان مورد بررسی قرار داد.

گام دوم می بایست مشخص نمود که موتور دمپر مورد نیاز می بایست دارای فنر برگشت باشد یا نه؟

گام سوم می بایست سیگنال و ولتاژ کاری مورد نیاز برای سیستم خود را مشخص نمود

انتخاب و نصب موتور دمپر زیمنس

گام اخر محاسبه میزان توان و قدرت موتور دمپر را بر اساس میزان دبی و فشار جریان هوا و نیز اندازه دمپر

انتخاب و نصب موتور دمپر زیمنس

در صورتی که از موتور دمپر برای سیستم های حریق استفاده می شود می بایست موتور دمپر دارای مکانیزم فنر برگشت بوده و از نوع حریق و دارای سوئیچ های اعلام وضعیت Auxiliary Switches باشد. موتور دمپر های این سیستم های بیشتر از نوع 220 ولت مورد استفاده قرار می گیرند تا نیازی به نصب ترانس 24 ولت نباشد، در مواردی که کانال های و دمپر ها در زون های حریق مورد استفاده قرار می گیرند می بایست موتور دمپر فایر دارای ترموکوبل حریق (ترموترپ دار) نصب گردد. موتور دمپر های پر مصرف در این سیستم های از کد های GRA با توان 4 نیوتن متر و GNA با توان 9 نیوتن متر و GGA با توان 18 نیوتن متر بوده که بیشتر مصرف را در سیستم های حریق به خود اختصاص داده اند. GRA326.1E/12 , GNA326.1E/12 , GGA326.1E/12 ونیز مدل های دارای ترترپ GRA326.1E/T12 , GNA326.1E/T12 , GGA326.1E/T12 از مواردی هستند که به عنوان موتور دمپر های فایر مورد استفاده قرار می گیرند.

در صورتی که موتور دمپر برای دمپر های هوای ورودی و برگشت هوارسان مورد استفاده قرار می گیرد می بایست دارای مکانیزم فنر برگشت باشد، حال اگر سیستم دارای کانال برگشت بوده و نیز دارای سنسور co2 می باشد، می بایست از موتور دمپر های فنر دار تدریجی استفاده نمود، در غیر این صورت در هوارسان های استاندارد دارای کانال برگشت و یا بدون کانال برگشت استفاده از موتور دمپر دو وضعینی یا همان ON-OFF و دارای فنر برگشت برای سیستم مناسب و مطابق بر استاندارد های سیستم های کنترلی می باشد.

انتخاب توان و قدرت موتور دمپر های استاندارد بر اساس سایز و اندازه موتور دمپر را می توان بدین صورت دسته بندی نمود.

موتوردمپر مناسب جهت دمپر استاندارد تا مساحت 300 سانتی متر مربع یا 0.3 متر مربع = موتور دمپر 2 نیوتن – GQD زیمنس
موتوردمپر مناسب جهت دمپر استاندارد تا مساحت 600 سانتی متر مربع یا 0.6 متر مربع = موتور دمپر 4 نیوتن – GPC زیمنس
موتوردمپر مناسب جهت دمپر استاندارد استاندارد تا مساحت 15000 سانتی متر مربع یا 1.5 متر مربع = موتور دمپر 7 نیوتن – GMA زیمنس
موتوردمپر مناسب جهت دمپر استاندارد تا مساحت 30000 سانتی متر مربع یا 3 متر مربع = موتور دمپر 18 نیوتن – GCA زیمنس

انتخاب توان و قدرت موتور دمپر های حریق و فایر دمپر ها بر اساس سایز و اندازه موتور دمپر را می توان بدین صورت دسته بندی نمود.

موتوردمپر مناسب جهت دمپر حریق و یا فایر تا مساحت 600 سانتی متر مربع یا 0.6 متر مربع = موتور دمپر 4 نیوتن – GRA زیمنس
موتوردمپر مناسب جهت دمپر حریق و یا فایر تا مساحت 10000 سانتی متر مربع یا 1 متر مربع = موتور دمپر 9 نیوتن – GNA زیمنس
موتوردمپر مناسب جهت دمپر حریق و یا فایر تا مساحت 25000 سانتی متر مربع یا 2.5 متر مربع = موتور دمپر 18 نیوتن – GGA زیمنس
محاسبه دقیق میزان توان مورد نیاز برای موتور دمپر

جهت محاسبه بسیار دقیق میزان توان مورد نیاز برای موتور دمپر می بایست از روش ذیل محاسبات را انجام داد. در مرحله اول مشخص نمودن نوع دمپر و نوع تیغه ها و سیل های آن:

انتخاب و نصب موتور دمپر زیمنس

یک مثال جهت محاسبه موتور دمپر مورد نیاز

یک دمپر 36 اینچ در 36 اینچ با با تیغه های مخالف و سیل شده که حداکثر سرعت هوا در روی دریچه معادل 2000 فوت بر دقیقه می باشد.
انتخاب و نصب موتور دمپر زیمنس
حال می بایست اعداد خود را در جدول و فرمول زیر قرار داده تا سایز دقیق موتور دمپر محاسبه گردد.
انتخاب و نصب موتور دمپر زیمنس
برای مثال بالا اعداد بصورت زیر در جدول قرار می گیرند:
انتخاب و نصب موتور دمپر زیمنس

با توجه به موارد ذکر شده پیشنهاد می گردد از روش از پیش محاسبه شده و جداول بالا که بر حسب متراژ دمپر، توان موتور دمپر محاسبه گردیده بود استفاده نمایید. لازم به ذکر است که اعداد نوشته شده در جداول از پیش محاسبه شده از سایت رسمی شرکت زیمنس برداشت شده است